Istražite radost Učenja

SAVJETI ZA ŠKOLSKI USPJEH

Otključajte svoj potencijal uz naše zabavne i interaktivne savjete osmišljene da vam pomognu da se istaknete u školi.

Biti uspješan u školi zahtijeva kombinaciju dobrih navika, motivacije i podrške. Evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći da postigneš uspjeh u školi:

Organizacija i Planiranje

  • Postavi ciljeve: Kratkoročni i dugoročne ciljeve mogu ti pomoći da ostaneš fokusiran. Primjerice, cilj za tjedan može biti završiti sve zadatke na vrijeme, dok dugoročni cilj može biti postići odlične ocjene na kraju školske godine.
  • Napravite raspored: Planiraj svoje vrijeme tako da uključiš školske zadatke, slobodno vrijeme i dodatne aktivnosti. Koristi planer ili aplikaciju za organizaciju obaveza.
  • Uredi svoj radni prostor: Radni prostor bez distrakcija može ti pomoći da se bolje koncentriraš. Drži sve što ti je potrebno za učenje na dohvat ruke.

Motivacija i podrška

  • Ostani motiviran: Pronađi načine kako se motivirati, bilo da se radi o nagrađivanju nakon postignutog cilja ili pronalaženju zanimljivih aspekata gradiva.

  • Traži pomoć kad ti je potrebna: Ako nešto ne razumiješ, ne ustručavaj se pitati učitelje, roditelje ili prijatelje za pomoć. Grupno učenje može biti korisno.

Učenje i Radne Navike

  • Redovito pohađaj nastavu: Aktivno sudjelovanje na satu pomaže u boljem razumijevanju gradiva i olakšava praćenje lekcija.

  • Pripremi se za nastavu: Pročitaj unaprijed materijal koji će se obrađivati na satu. Tako ćeš lakše pratiti predavanje i aktivnije sudjelovati.

  • Aktivno uči: Umjesto pasivnog čitanja, koristi tehnike aktivnog učenja kao što su bilježenje, postavljanje pitanja, stvaranje mentalnih mapa i objašnjavanje gradiva drugim učenicima.

Zdravlje i dobrobit

  • Pazi na svoje zdravlje: Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i dovoljno sna ključni su za optimalno funkcioniranje mozga i tijela.

  • Upravljaj stresom: Tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili bavljenje hobijima mogu ti pomoći u smanjenju stresa.

Upravljanje Vremenom

  • Rasporedi vrijeme za učenje: Svakodnevno izdvoji vrijeme za učenje i ponavljanje gradiva. Kratki, ali redoviti intervali učenja su učinkovitiji od dugih, iscrpljujućih sesija.

  • Koristi tehnike upravljanja vremenom: Tehnika Pomodoro (25 minuta rada, 5 minuta odmora) može pomoći u održavanju fokusa.

Dodatne aktivnosti

  • Sudjeluj u izvannastavnim aktivnostima: Dodatne aktivnosti poput sportskih timova, glazbenih grupa ili klubova mogu ti pomoći u razvijanju različitih vještina i stvaranju novih prijateljstava.

  • Volontiraj: Pomažući drugima možeš steći nova iskustva i razviti osjećaj odgovornosti i empatije.

Često Postavljana Pitanja

u

Kako mogu poboljšati svoje vještine učenja?

Organizirajte svoje vrijeme, napravite plan učenja i koristite različite metode učenja, poput čitanja, pisanja i vizualizacije.

u

Kako mogu bolje organizirati svoje vrijeme za učenje?

Napravite raspored učenja i pridržavajte ga se. Postavite prioritete i podijelite gradivo na manje dijelove kako bi bilo lakše za savladavanje.

u

Što mogu učiniti kada se osjećam tužno ili pod stresom?

Razgovarajte o svojim osjećajima s prijateljima, obitelji ili učiteljima. Naučite tehnike opuštanja, poput dubokog disanja ili meditacije.

u

Koje su dobre tehnike opuštanja za učenike?

Tehnike opuštanja uključuju duboko disanje, meditaciju, slušanje opuštajuće glazbe i bavljenje hobijima koji vas vesele.

u

Kako mogu poboljšati svoje emocionalno zdravlje?

Redovito razgovarajte o svojim osjećajima, uključite se u aktivnosti koje volite i naučite tehnike opuštanja kako biste se nosili sa stresom.

u

Kako mogu pomoći prijatelju koji se osjeća loše?

Razgovarajte s njim, slušajte ga i podržite ga. Potičite ga da razgovara s odraslom osobom kojoj vjeruje, poput roditelja ili učitelja.

DOSTUPNI RESURSI

STRUČNA SLUŽBA

Naša stručna služba dostupna je za pružanje individualne podrške i vođenja kako biste lakše savladali sve izazove s kojima se možda suočavate.

Hrabri telefon

Hrabri telefon predstavlja sigurno i povjerljivo mjesto kojem se možeš obratiti kako bi porazgovarao/la sa stručnom osobom i potražio/la savjet kako postupiti ili se postaviti u određenoj situaciji. Namijenjen je svoj djeci i tinejdžerima, bez obzira na problem koji imaju – to mogu biti ljubavni problemi, poteškoće u učenju ili situacije u kojima ih netko iz okoline zlostavlja ili zanemaruje.

Online prijava zlostavljanja djeteta - RED BUTTON

Djeca i mladi su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja – pomozi svojom prijavom – znamo kako ćemo dijete zaštiti. 
Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta. Ovu aplikaciju ne koristi kako bi lažno prijavio neku osobu da je počinila kazneno djelo ili kako bi lažnim dojavama uzrokovao hitno djelovanje policije jer za takvo ponašanje možeš odgovarati.

VIRTUALNI SANDUČIĆ POVJERENJA

Svima nam je ponekad teško i muče nas različite stvari. Osjećamo se tužno, ljuto, povrijeđeno, razočarano, usamljeno, bespomoćno. To su samo neki od osjećaja s kojima se susrećemo kada imamo problem i nismo sigurni kako ga riješiti. Nekada razgovaramo s drugima, a nekada šutimo i čekamo da ta bol prođe. Želimo ti reći da nisi sam/a i da može biti drugačije. Postoji mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misli, osjećaje i želje. Osim što uvijek možete doći kod nas u stručnu službu i obratiti se za pomoć, sada to možete učiniti i putem virtualnih pisama. Ukoliko ti je lakše izraziti se pismom, napiši pismo, koje možeš i ne moraš potpisati. Ako želiš ostati anoniman i dobiti odgovor na svoje pitanje, u pismu napiši šifru. Mi ćemo redovito pregledavati pisma, odgovarati vam i pokušati pomoći kako god možemo. 

Galerija slika o uspjehu u školi

Galerija uspjeha učenika

Skip to content